News

ABN AMRO MeesPierson

Mariette Doornekamp heeft een passie voor maakindustrie. Ze werd onlangs lid van de Sustainability Board van ABN AMRO MeesPierson en is partner bij een nieuw duurzaam investeringsfonds: Deeptech Equity NL. We vragen deze meer dan ervaren bestuurder (o.a. bij ABP, Royal Haskoning en Damen) waarom innovatieve bedrijven zo belangrijk zijn in de energietransitie.

Wat is jouw rol in de Sustainability Board van ABN AMRO?
‘Ik ben er nieuw bijgekomen, per 1 oktober. Mijn achtergrond is divers: ik kom uit het bedrijfsleven, maar ben ook bestuurder geweest bij pensioenfonds ABP. Ik voeg dingen toe vanuit een andere hoek, maar leer zelf net zo goed van wat ik hoor. We zitten als wereld in een megagrote transitie. Die moet goed begeleid worden. Als ik daar iets aan kan bijdragen, dan doe ik dat graag:

De energietransitie moet gefinancierd worden. Er zijn innovatieve bedrijven én investeerders hebben geld. Waarom komt dat zo moeilijk bij elkaar?
‘Op de universiteiten gebeuren mooie dingen, er komt veel technologie uit onze koker. Vernieuwing betekent ook vergroening, en dat is hard nodig in de energietransitie. Maar we missen de financiële infrastructuur om bedrijven naar de volgende fase te brengen. Daar zijn allerlei oorzaken voor: een gebrek aan de juiste expertise bij financiële instellingen, zowel banken als pensioenfondsen, heeft er ook mee te maken.

Toen we de plannen maakten voor Deeptech Equity NL, was de vraag: kunnen scale-ups (succesvolle start-up bedrijven die hun eerste vijf jaar hebben overleefd en toe zijn aan de volgende fase, red.) in de industrie genoeg financiering krijgen? En je wist al dat dat antwoord nee zou worden. Deze scale­ ups hebben veel grotere bedragen nodig dan de techbedrijven die zich bezig houden met software. Er zijn genoeg mooie nieuwe groene industriebedrijven die qua profiel in die scale­ upfase passen, maar we hebben er lange tijd geen goede financieringsoplossingen voor gehad:

 

Over Deeptech Equity NL

Dit nieuwe investeringsfonds (opgericht in juni 2021) financiert de internationale expansie van Nederlandse deeptechbedrijven. Het is het eerste deeptechfonds, met een looptijd van 15 jaar, dat gaat investeren in ‘Key Enabling Technology’ (KET) voor de klimaat- en ener­gietransitie in Nederland. Geselecteerde deeptech­ winnaars worden ondersteund, met als doel een beurs­ gang in Amsterdam.

 

Wat is deeptech?
‘Deeptech is eigenlijk hightech maakindustrie. We helpen de maakindustrie om te vergroenen en te digitaliseren, en zo mee te draaien (of bij te dragen) aan de energietransitie. Als het over deeptech gaat zijn het altijd tastbare zaken. Tegelijk kan de industrie niet meer zonder software en niet meer zonder digitalisering. Alles is verbonden, hardware met software en kunstmatige intelligentie. De deeptechbedrijven van nu kunnen juist snel groeien, omdat het oude product wordt verbeterd of aangepast aan de nieuwe, vergroende vraag. Zo levert het bedrijf Remeha bijvoorbeeld nu warmte en koeling van een ruimte of woning, in plaats van het product verwarmingsketel. In een combinatie van hardware en software.’

Hoe kan een fonds als Deeptech Equity NL vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten?
‘Ik zie mooie bedrijven met creatieve ideeën: verticale plantgroei, kweekvlees, innovatieve brandstofcellen. Niet alles zal slagen, maar het risico is zoveel groter als we niets doen. Je mist dan kansen op het gebied van vergroening en op verbetering van de technologie. We hebben juist ook de traditionele bedrijven nodig voor onze toekomst: staalbedrijven die niet overgaan op bijvoorbeeld waterstof, redden het niet. Dat geldt ook voor olie en gas, het is een keer afgelopen.

Ons fonds onderzoekt en brengt partijen met elkaar in contact. En praat met politici, over het systeemfalen op het gebied van financiering. Veel financiële instellingen vinden de financieringsrisico’s te groot bij innovatieve bedrijven. Overheden hebben daarin ook een rol, bijvoorbeeld door een deel van dat risico over te nemen. Wij zoeken nu drie grote investeerders, daarmee kunnen we sneller en effectiever werken dan met een heleboel kleine beleggers.’

Is het doel van de bedrijven waarin jullie investeren altijd een beursgang in Amsterdam?
‘Ja, omdat dan het publieke geld dat is geïnvesteerd in de startup-fase, en het private geld in de scale-upfase met rendement binnen de landsgrenzen blijft. Dat geldt ook voor de opgebouwde kennis, het intellectuele eigendom, de werkgelegenheid en de groene technologie. Kijk naar succesvolle bedrijven zoals ASML, ASMI, Besi en NXP. Allemaal deeptech. Wij kiezen de Nederlandse beurs als focus omdat je bedrijven zo dwingt om in heel korte tijd hun back-office op orde te brengen. Die beursgang is een soort stok achter de deur.’

Wat zijn jouw persoonlijke beweegredenen om actief te zijn op het gebied van duurzaamheid en deeptech?
‘Dit heeft wel echt mijn hart. Ik combineer nu alles wat ik door de jaren heen gedaan heb en ik heb altijd een passie gehad voor de maakindustrie. Mijn rol is verbindingen leggen. Ook werk ik graag met jonge mensen. Zij kiezen voor die bedrijven die de wereld beter gaan maken. Jongeren willen echt impact hebben, het liefst wereldwijd.’

Mariëtte Doornekamp werkte lang in de financiële wereld, was CFO en lid Raad van Bestuur bij Damen Shipyards. Ze was van 2009 tot 2021 bestuurslid bij pensioenfonds ABP en heeft verschillende andere bestuurlijke en toezichthoudende functies in de profit en non-profit sector. Sinds 2021 is ze partner bij Deeptech Equity NL.

Foto: Diederik van der Laan

Download the Document here